Ortodontie

Ortodontia este o ramura a medicii dentare care studiaza, previne si corecteaza modificarile de dezvoltare, formele arcadelor dentare si pozitia maxilarelor, pentru a restabili echilibrul morfologic si functional al cavitatii orale, imbunatatind estetica faciala. Corectiile se realizeaza prin purtarea unui aparat dentar, pe o perioada stabilita si monitorizata de catre medicul ortodont.

Medicii specialisti in ortodontie si ortopedie faciala din cadrul clinicii Family Dental Clinic sunt responsabili pentru diagnosticul si tratamentul modificarilor de pozitie, relatie, functie si forma a structurilor dentare in raport cu oasele maxilare ce conduc la o sanatate optima si o estetica excelenta.

Inghesuirile si ocluziile incorecte dentare afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari asupra integritatii tubului digestiv. Tehnologia in stomatologie permite astazi corectarea spectaculoasa, fara durere a anomaliilor dento-maxilare. Aparatele ortodontice sunt aproape invizibile, realizate din materiale translucide, de culoarea dintilor.

Ortodontia se adreseaza atat copiilor cat si adultilor, cu precizarea ca un tratament ortodontic cu cat este inceput mai devreme cu atat dureaza mai putin si este mai eficient. Durata unui tratament ortodontic difera de la caz la caz si se poate estima doar in urma unui consult ortodontic.

Tipuri de aparate dentare:
 1. Aparat dentar fix metalic – apreciat pentru eficienta terapeutica si costul mai redus in comparatie cu alte aparate dentare fixe.
 2. Aparat fix ceramic- contine bracketii confectionati din ceramica, reducand semnificativ vizibilitatea acestora.
 3. Aparat fix ceramic cu slot metalic- functionalitatea aparatului ceramic poate fi crescuta prin alegerea unui bracket ceramic si cu o dunga metalica (slot metalic), ceea ce atat un aspect mai estetic dar si aceeasi eficienta.
 4. Aparat fix metalic autoligaturant
 5. Aparat fix metalic DAMON Q- Aparat dentar autoligaturant, cea mai moderna solutie, care elimina in totalitate aplicarea modulelor elastice. Avantajele acestui tip de aparat sunt tratament mai rapid fata de aparatele dentare clasice, mai putine vizite si un confort mai mare al pacientului
 6. Aparat fix ceramic DAMON CLEAR- aparat dentar autoligaturant cu bracketi fizionomici (transparenti) adresat pacientilor care doresc un zambet estetic pe toata durata tratamentului.
 7. Aparat fix lingual INCOGNITO – aparat dentar lingual, amplasat pe forma interioara a dintilor, devenind astfel invizibil si oferind discretie totala si confort.
 8. Aparat fix lingual WIN – obtine rezultate foarte bune in timp scurt, design extrem de subtire, imbunatatind confortul pacientului
 9. Aparat dentar invizibil INVISALIGN- ideal din punct de vedere estetic este un aparat dentar mobil avand structura unei gutiere. Invisalign este o procedura moderna de indreptare a dintilor fara bracketi sau sarme, un tratament ortodontic de ultima generatie si invizibil.
 10. Aparat mobil- recomandate copiilor, sunt utilizate o perioada scurta, ca parte dintr-un plan de tratament mai amplu.
Etapele tratamentului:
 1. Consultatie – analizarea ocluziei (muscaturii) si a pozitiei dintilor astfel medicul specialist decide daca pacientul ar trebui sa urmeze un tratament ortodontic
 2. Planul de tratament- medicul specialist ortodont realizeaza un plan de tratatament personalizat pe baza radiografiilor, pozelor de diagnostic si al modelelor de studiu.
 3. Montarea aparatului dentar – pe una sau ambele arcade, in functie de cum a fost prevazut in planul de tratament.
 4. Controalele periodice– sedinte in cadrul carora se activeaza aparatul dentar, se schimba arcul si modulele elastice cand este cazul; se realizeaza o data la 4-8 saptamani , in functie de tipul de aparat.
 5. Finalul tratamentului – dupa ce dintii sunt aliniati si se afla in pozitia corecta se recurge la indepartarea aparatului dentar si se efectueaza o sedinta de profilaxie.
 6. Post- tratament-  se va purta aparatul de contentie (gutiera, fir de contentie) cu rolul de a pastra dintii in pozitia finala

Netratarea in timp util a problemelor ortodontice se soldeaza cu efecte daunatoare asupra starii generale de sanatate a pacientului, defecte in fonatie, tulburari de natura psihologica si emotionala. Mai mult, odata cu inaintarea in varsta curatarea ineficienta din cauza pozitiei necorespunzatoare poate da nastere afectiunilor parodontale, soldate ulterior cu pierderea dintilor.

aparat dentar

APARAT DENTAR METALIC

Aparat dentar

APARAT DENTAR CERAMIC

Aparat dentar fix metalic cu slot ceramic

APARAT FIX CERAMIC CU SLOT METALIC

Aparat dentar

APARAT FIX CERAMIC DAMON CLEAR

Aparat dentar

APARAT FIX LINGUAL INCOGNITO

Aparat fix lingual Win

APARAT FIX LINGUAL WIN

Aparat dentar invizibil Invisalign

APARAT INVIZIBIL INVISALIGN

Aparat mobil

APARAT MOBIL

Vrei sa te programezi?